Systeemcamera of Spiegelreflexcamera?
Fotografie hobbyisten of beginnend professionals die de overstap willen maken van een smartphone camera of pocket camera stellen vaak de vraag: “Moet ik een systeemcamera of spiegelreflexcamera kopen?” Als je vijf jaar geleden deze vraag had gesteld zouden de meeste fotografen zonder aarzelen voor spiegelreflex hebben gekozen. In 2021 ligt het toch meer genuanceerd. Wat is de beste camera voor jou?
Lees verder voor de overeenkomsten én verschillen tussen systeemcamera’s en spiegelreflexcamera’s.
Spiegel of geen spiegel?
Het grootste verschil tussen deze twee camera’s wordt direct duidelijk als we de Engelse termen gebruiken:
- Spiegelreflex wordt ook wel DSLR genoemd wat staat voor Digital Single Lens Reflex.
- Systeemcamera wordt in het Engels ‘mirrorless camera’ genoemd wat letterlijk staat voor ‘zonder spiegel’.
Dat is het grote verschil, een DSLR camera heeft een spiegel in de body die onder een hoek van 45 graden staat. Invallend licht valt op de spiegel en weerkaatst op de zoeker. Als de fotograaf op de sluiterknop drukt draait de spiegel weg (die bekende klik) en het licht valt op de beeldsensor. Bij een systeemcamera valt het licht direct op de beeldsensor, dit beeld wordt in de camera digitaal verwerkt en weergegeven op een LCD scherm.
Waarom is een spiegelreflex camera beter?
Ik had het tijdens de introductie over “vijf jaar geleden”. Toen waren systeemcamera’s vooral nog goedkopere uitvoeringen van de professionele DSLR modellen, met minder keuze in lenzen en met LCD schermpjes van matige kwaliteit. Spiegelreflex laat je direct zien wat er binnenkomt, maar niet wat er wordt vastgelegd op de sensor. Wat je ziet en wat je vastlegt kan dus verschillen. Er zijn veel lenzen beschikbaar voor alle bekende camera merken zoals Canon, Nikon en high end merken als Hasselblad. Deze technologie lijkt een beetje op z’n eind te zijn wat betreft nieuwe ontwikkelingen, er worden steeds minder nieuwe modellen op de markt gebracht. Daardoor is het mogelijk dat je passende lenzen nu goedkoper kunt aanschaffen dan gelijkwaardige lenzen voor een mirrorless model.
Waarom is een systeemcamera beter?
Omdat er geen draaiende spiegel in de camerabody nodig is kan het systeem compact blijven. Dit is praktisch bij vervoer, tijdens schieten uit de hand kan de stabiliteit wel wat minder zijn. Voorheen waren de lenzen goedkoper dan DSLR lenzen maar ook van mindere kwaliteit, dit verschil is eigenlijk verdwenen. Ook is er volop keuze aan lenzen. Alle grote fabrikanten maken systeemcamera’s waarbij merken als Sony en Panasonic de oude garde flink onder druk zetten. Deze concurrentie stimuleert innovatie wat voor de fotograaf een goede zaak is. De schermen zijn beter geworden en laten precies zien wat de beeldchip vastlegt, je hoeft niet langer te raden. Voorheen waren de sensoren vaak kleiner wat tot meer ruisvorming kon leiden, nu kun je ook APS-C en full-frame modellen kopen. Wil je een goede balans tussen kwaliteit en formaat? Dan kun je ook zeker eens naar de Four Thirds modellen kijken.
Systeemcamera of spiegelreflexcamera kopen?
Als je voorheen al een DSLR camera had en nog een kist met dure lenzen hebt liggen, dan is het zeker niet verkeerd om de laatste spiegelreflexcamera’s te bekijken. Maar als je niet gebonden bent aan een type of merk dan ben je nu waarschijnlijk beter uit met een systeemcamera. Let wel op de kwaliteit van het beeldscherm en de beeldsensor, die kunnen per model behoorlijk afwijken. De prijzen trouwens ook!
Na jarenlang gewerkt te hebben met verschillende Spiegelreflex camera zoals de Canon 1Dx MKII en 5D Mark III mocht Michael als eerste in Nederland de Canon EOS R5 testen. Kijk naar het filmpje om te zien of Michael ook zijn geliefde spiegelreflex heeft geruild tegen de systeemcamera.