Awissa - Make Up Artist Pascale Oeyen Beauty Shoot

BEAUTY FOTOGRAFIE

Haar Make up & Prachtige modellen

Beauty Fotografie

Ware schoonheid zit van binnen. Hoe kun je als fotograaf die schoonheid vastleggen? Beauty fotografie is een vorm van portretfotografie waarbij het model zo voordelig mogelijk wordt vastgelegd. Uiteraard is het van belang om de unieke kenmerken van de persoon te behouden maar alle elementen worden letterlijk en figuurlijk op de meest aantrekkelijke wijze belicht. Het is daarmee een subjectieve vorm van fotografie en een uitdagende niche voor een fotograaf die wel van een uitdaging houdt.

Beauty fotoshoot

De termen fashion fotografie en beauty fotografie worden vaak in één adem gebruikt, toch zijn ze niet hetzelfde. Bij een fashion reportage gaat het vooral om de kleding of accessoires die het model draagt, bij een beauty fotoshoot staat het model centraal. Beauty fotografie past beter in de categorie portretfotografie omdat de focus ligt op gezichten. Er kunnen ook foto’s gemaakt worden van het volledige model en uiteraard ook in spectaculaire outfits maar de persoon blijft centraal staan.

Beauty fotografie valt in de categorie ‘subjectieve’ fotografie. Bij een nieuwsreportage of portret kan een meer neutraal oog gebruikt worden. De toeschouwer kan dan zelf bepalen wat de betekenis van de foto is en welke emoties dit oproept. Bij beauty fotografie is er sprake van meer sturing. Bijvoorbeeld door de pose, de make-up, belichting of het decor. Alle elementen zijn op elkaar afgestemd om een visueel aantrekkelijk geheel te vormen. Alles en iedereen moet ‘mooi’ zijn, wat dit betekent zal voor iedere fotograaf anders zijn.

Beauty fotograaf

Je kunt nauwelijks spreken van een fotograaf in enkelvoud, in praktijk heb je vaak een team nodig om beauty fotografie uit te voeren. De fotograaf zorgt voor de techniek en regie, daarnaast zijn er vakmensen zoals visagisten en stylisten. Make-up maakt een belangrijk onderdeel uit van een beauty shoot, zeker omdat er veel close-ups worden gemaakt. Met make-up kun je niet alleen het uiterlijk van een persoon transformeren maar ook het karakter. Daar moet je een balans in zien te vinden. De kleding en accessoires moeten ook met zorg worden gekozen. Denk aan oorbellen, een ketting of de kleding. Een turtleneck sweater kan een model er compleet anders uit laten zien dan wanneer het een jurk met diep decolleté betreft. Daarnaast mag de achtergrond ook niet worden vergeten. Het decor kan de schoonheid op de voorgrond complimenteren of er juist scherp mee in contrast staan. Denk bijvoorbeeld aan een perfect gestyled model op een achtergrond van verweerd hout waar de verf van afbladdert. Er zijn ontzettend veel tools in het arsenaal van een beauty fotograaf.

Na de shoot zal er ook nabewerking plaatsvinden. Denk aan kleuren bijstellen in Lightroom of oneffenheden bijwerken in Photoshop. Zeker in beauty fotografie is het verleidelijk om met filters en andere tools een foto tot in de kleinste details perfect te maken. Toch is er een zekere mate van terughoudendheid van belang, anders zou je net zo goed een 3D object kunnen maken van een virtueel model. Digitale beeldbewerking in dit type fotografie staat in dienst van het onderwerp, het speelt niet de hoofdrol.

Er zijn beroemde fashion fotografen en beroemde portret fotografen, er wordt niet echt een categorie beste beauty fotografen onderscheiden. Daarom zijn hier enkele iconen binnen fashion en portretfotografie die veel aandacht besteden aan de esthetische kwaliteiten van hun werk:

  • Ellen von Unwerth is een Duitse fotograaf die beroemdheden als Rihanna, Madonna en Naomi Campbell heeft vastgelegd. Ze is gespecialiseerd in fashion shoots met vrouwelijke modellen.
  • Nick Knight is de artiestennaam van Nicholas David Gordon. Hij werkte met sterren als Lady Gaga en Kanye West. In zijn werk maakt hij veel gebruik van digitale manipulatie.
  • Irving Penn fotografeerde ruim zestig jaar voor Vogue. Hij hield van neutrale achtergronden om het model op de voorgrond te benadrukken. Zijn motto was “een feit overbrengen, het hart roeren en de toeschouwer veranderen”.
  • George Hurrell kent iedereen van zijn werk, niet altijd van naam. Dat beroemde portret van Marilyn Monroe of Humphrey Bogart? Grote kans dat het door de huisfotograaf van MGM gefotografeerd werd.

Prijzen beauty fotografie

De prijzen voor een beauty fotografie shoot kunnen sterk afwijken. Neem daarom eerst contact op met de fotograaf die een stijl heeft die overkomt met wat je voor ogen hebt. Zoals we al eerder hebben aangegeven is het concept van ‘mooi’ heel subjectief. Als jouw smaak niet overeenkomt met die van de fotograaf dan kan het resultaat tegenvallen terwijl het wellicht vanuit technisch oogpunt heel goede foto’s zijn.

Factoren die van invloed zijn op de prijzen zijn bijvoorbeeld het model, een stylist of visagist en de locatie waar de fotoshoot wordt georganiseerd. Aan het huren van een studio kunnen kosten verbonden zijn, bij een ‘gratis’ locatie kan belichting en set dressing veel complexer zijn. Neem daarom eerst contact op met de fotograaf, bekijk het portfolio en laat je informeren over alle mogelijkheden.

Niets gevonden.

Menu