Dr. Ann Ponet Derma Crea fillers advies bedrijfsfotografie

BEDRIJFS FOTOGRAFIE

BEDRIJFS PORTRET - LIFESTYLE SHOOTS - MERK BELEVING

Bedrijfs fotografie

Er zijn veel soorten fotografie, denk maar aan fashion fotografie of product fotografie. Maar in welke categorie plaats je een foto van een fashion product? In praktijk overlappen verschillende categorieën elkaar, een goede fotograaf beheerst meerdere disciplines en kiest voor de stijl die past bij de opdracht of het onderwerp. Bedrijfsfotografie is een voorbeeld van veelzijdig fotograferen. Er is wel een eenduidige doelstelling en dat is de promotie van een organisatie. Dit kun je heel ruim nemen, een bedrijf geeft de fotograaf opdracht om foto’s te maken die de organisatie als geheel promoten, het gaat dus niet altijd direct om de producten of diensten die geleverd worden.

Wat doet een bedrijfsfotograaf?

Er zijn weinig onderwerpen binnen fotografie die zo veelzijdig zijn als bedrijfsfotografie. In feite is het een waaier van opties waar de opdrachtgever een keuze uit kan maken. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Event fotografie: Dit zijn fotoshoots tijdens evenementen. Dit valt voor een deel onder journalistieke fotografie waarbij de situatie niet volledig te regisseren valt. Er wordt wel vanuit een doelstelling gewerkt en er is sprake van een subjectieve beeldvorming. De onderneming moet namelijk goed voor de dag komen. De fotograaf zal overwegend op de achtergrond werkzaam zijn met soms wat regie om het evenement zo aantrekkelijk mogelijk vast te leggen.
  • Portret fotografie: Een zakelijk portret is niet hetzelfde als een pasfoto. Naast het vastleggen van een persoon wordt er veel aandacht besteed aan de uitstraling van het model. Zo moet een directeur een stukje persoonlijkheid laten doorschemeren met behoud van het bedrijfskarakter. Werknemers kunnen in hun werkkleding worden vastgelegd of met hun vaste werkplek op de achtergrond.
  • Product fotografie: Bedrijven die producten maken of verkopen willen hun assortiment op een voordelige wijze laten zien. In plaats van verkopers zelf productfoto’s te laten maken kan er een standaard database met foto’s van producten aangelegd worden waar bijvoorbeeld groothandels, retailers of webshop eigenaars gebruik van kunnen maken.
  • Lifestyle fotografie: In de Verenigde Staten werd ooit de controversiële wet ingevoerd dat bedrijven juridisch gesproken ‘personen’ zijn. Dat is natuurlijk niet letterlijk het geval, het is wel zo dat een onderneming bewust zal werken aan een bedrijfsimago. Lifestyle fotografie kan hier een belangrijke rol in spelen. Laat onderdelen van de organisatie in meest ruime zin zien in een natuurlijke situatie. Zo sta je als bedrijf niet los van de samenleving maar laat je zien er een belangrijk onderdeel van uit te maken.
  • Food fotografie: Als voedingsmiddelen of gerechten deel uitmaken van de organisatie, dan moeten deze producten ook goed in beeld worden gebracht. Dit is niet hetzelfde als product fotografie waar je een zo natuurgetrouwe foto wilt maken. Bij food fotografie wordt het product in een situatie geplaatst en ‘aangekleed’ zoals dit bij een model van vlees en bloed ook zou plaatsvinden. Zo loopt het water je in de mond.
  • Training fotografie: Werken is leren en onderdeel uitmaken van een team. Laat dit als organisatie vastleggen door trainingen en workshops vast te laten leggen door een professionele bedrijfsfotograaf. Deze beelden kunnen via de website, brochures of andere kanalen getoond worden wat het merkimago kan versterken.
  • Architectuur fotografie: Laten we ook de buitenkant niet vergeten. Een bedrijfspand, hoofdkantoor of ander vastgoed kan vanuit vele invalshoeken worden vastgelegd. Daarbij moet een dag en tijdstip worden gekozen waarmee de foto’s er het meest voordelig uitkomen.

Wat is een bedrijfsfotograaf?

Met name grote, internationale bedrijven werken doorgaans met meerdere fotografen die gespecialiseerd zijn in een specifiek type fotografie. Kleinere organisaties vinden het juist prettig om een vast adres te hebben waar ze terecht kunnen voor ieder type fotoshoot. Een combinatie hiervan is ook mogelijk; een vaste huisfotograaf met een netwerk aan gespecialiseerde fotografen die op projectbasis een fotosessie uitvoeren. Zo zijn er fotografen die perfect om kunnen gaan met personen voor de lens maar minder sterk zijn in objecten of juist andersom. Organisaties die op zoek zijn naar een allround bedrijfsfotograaf zullen vooraf goed met de fotograaf moeten overleggen wat de mogelijkheden zijn en waar de expertise van de dienstverlener ligt. Communicatie is de sleutel naar succes binnen bedrijfs fotografie.

Waarom bedrijfsfotografie?

Als organisatie wil je naar buiten toe een imago uitstralen. Dit kan ontstaan door werkzaamheden of producten, dit kan ook zeker gecultiveerd worden. Marketing en promotie reikt verder dat de producten of diensten die geleverd worden, door bewust aan een merk te werken kun je onderscheid maken. Denk aan een organisatie die staat voor duurzaamheid of vertrouwen wekt bij afnemers.

Wat kost een bedrijfsfotograaf?

Zoals uit bovenstaande opsomming blijkt is bedrijfsfotografie maatwerk met veel verschillende mogelijkheden. Dit betekent dat de kosten voor een bedrijfsfotograaf niet zomaar in een prijstabel op te nemen zijn. Per onderwerp kan er een offerte worden gemaakt en bij terugkerende opdrachten zoals productfotografie kunnen standaard tarieven gehanteerd worden. Informeer bij de fotograaf naar de mogelijkheden.

Foto bedrijfsreportage

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. De impact van een corporate foto kan enorm zijn. Vertrouw daarom niet zomaar op het werk van journalisten die uitgenodigd worden tijdens een evenement, congres of presentatie maar laat ook zeker foto’s maken door een fotograaf die weet welke boodschap uitgedragen moet worden. Een foto van een bedrijfsreportage kan in één beeld laten zien waar het bedrijf voor staat en welke boodschap de organisatie wil uitdragen.

Niets gevonden.

Menu