Luxury palace haarlem kaptafel make up IPHONE

LIFESTYLE FOTOGRAFIE

SPONTANITEIT - HET LEVEN - FAMILIE - REAL STORYS

Lifestyle fotografie

Leven in stijl, vastgelegd door de fotograaf. Je kunt een foto maken van een picknickmand en hopen dat klanten het product bestellen in de webshop. Je kunt ook een gezin fotograferen dat zich bevindt in het park terwijl ze op een geruite plaid zitten en een broodje uit deze picknickmand nemen. Dat is lifestyle fotografie, het vastleggen van een realistische situatie die in werkelijkheid alleen bestaat voor de foto.

Wat is lifestyle fotografie?

Bij lifestyle fotografie ligt de nadruk niet alleen op de modellen voor de camera maar vooral de activiteit die ze ondernemen. Het betreft vaak koppels of gezinnen met kinderen die typische familie activiteiten uitvoeren. Een typisch kenmerk van lifestyle fotografie is dat de personen voor de camera niet bezig zijn met poseren maar ‘hun eigen ding doen’. Het lijkt haast een documentaire stijl fotografie maar dan op onberispelijke wijze in beeld gebracht. Het leven in beeld gebracht met een compleet verhaal vastgelegd op één foto.

Wat is een lifestyle fotograaf?

Een lifestyle fotograaf mag geen micro-manager zijn. Fotografen zijn gewend om controle te nemen en te houden over een situatie. Ze gaan voor dat ene, perfecte beeld. Zo kan een fotograaf een model tot vervelens toe poses laten innemen, en camera- of lichtopstellingen aanpassen tot alles perfect is. Een lifestyle fotograaf pakt het anders aan, die moet in staat zijn om zich te laten leiden door de situatie.

Toch is lifestyle fotografie niet hetzelfde als een fotoreportage maken. De situatie lijkt spontaan maar is feitelijk gezien in scène gezet. Dat echtpaar met twee kinderen hebben elkaar waarschijnlijk nooit eerder ontmoet en lijken nu als een gezinnetje te ravotten in het gras. Dit vereist naast acteertalent van de modellen ook zeker coaching vaardigheden van de fotograaf. Bij lifestyle fotografie creëer je een situatie die niet echt is maar wel zo lijkt én voelt.

Lifestyle fotoshoot

Bij lifestyle fotografie zijn er een aantal ‘spelregels’ om je als fotograaf aan te houden. Hier zijn vijf elementen die bij een lifestyle fotoreportage zeker niet mogen ontbreken:

1. De omgeving is ook een onderwerp

Met alleen een representatief model ben je er niet, de omgeving is een karakter dat leeft, ademt en bestaat. De keuze van de locatie is van groot belang in lifestyle fotografie. Vaak worden locaties gekozen die herkenbaar zijn zoals woningen, tuinen of recreatieve omgevingen. Als de setting een woning is zal dit overwegend iets boven een middenklasse huis zijn. Bij voorkeur een echte locatie of een set die sterk lijkt op een werkelijke omgeving.

2. Netjes maar niet leeg

De omgeving is opgeruimd zonder te steriel over te komen. Wordt er een foto gemaakt van een tuin? Dan ligt er wellicht een tuinslang op het gras in een mooie kronkelvorm. Dat is geen foutje van de fotograaf maar een detail om de spontaniteit te benadrukken. De omgeving mag daarentegen niet te rommelig overkomen, storende details worden vakkundig gemaskeerd.

3. Mooi maar niet onbereikbaar

In het eerste punt werd al aangeven dat de omgeving meestal in een bovenmodale setting gesitueerd is. De personen bevinden zich in een situatie die comfort en een zekere luxe uitstraalt maar niet compleet onbereikbaar is. Dit geldt ook voor de modellen die conventioneel aantrekkelijk zijn zonder er echt uit te springen. De situatie speelt de hoofdrol, zelfs als de modellen zichtbaar zijn vallen ze niet op als individu.

4. Speel met standpunten

Als je toch op een echte locatie bent kun je ook meerdere standpunten innemen. Je zult wel rekening moeten houden met de omgeving op de achtergrond, doorgaans zal er geen zicht zijn op de horizon. De camera is omlaag gericht, er zijn struiken of er staat een gebouw op de achtergrond. Zo blijft de lifestyle fotografie algemeen genoeg om een grote doelgroep aan te spreken.

5. Schiet je kaart vol

Het talent voor de camera moet instructies volgen maar geef ze wel de vrijheid om te improviseren. Daar ontstaan de meest spontane momenten uit. De shotlist vormt de basis maar waarschijnlijk ontstaan er situaties tijdens de shoot die beter zijn dan je vooraf had kunnen plannen.

Welke lens voor lifestyle fotografie?

Als je buiten fotografeert dan zal er doorgaans veel licht zijn, binnen wil je werken met een lens die veel licht doorlaat. Je wilt graag op een hoge sluitertijd kunnen fotograferen zodat modellen vrij kunnen bewegen zonder bewegingsonscherpte. Als je uit de hand schiet moet er optische stabilisatie aanwezig zijn. Omdat de omgeving ook van belang is gebruik je een lens met een grote scherptediepte, werk met een kleiner diafragma. Ik gebruik zelf heel vaak een 35mm, 50mm of 85mm om de hoeken zo realistisch mogelijk te weergeven.

Niets gevonden.

Menu