breakdance roy nugget swatch horloge campagne fotografie

BRANDING

VISUAL STORYTELLING - RECLAME - LIFESTYLE - RE-BRANDING

Branding fotografie

Ik zeg het al vaker hier op de website. Mijn foto’s vertellen hét verhaal. En waar kan dat beter dan in Reclame & Campagne fotografie. Dan kun je je verhaal vertellen met meerdere beelden, soms ook in de tijd (gedurende een aantal weken, maanden, jaar). Conceptueel meedenken over de campagne en dat ook uitvoeren, is een van mijn sterkste kanten durf ik wel te zeggen.

Een hobby fotograaf of professionele fotograaf die eigen werk creëert heeft absolute vrijheid bij het maken van foto’s. Als je een foto wilt maken van een vogel in een boom dan doe je dit, wil je liever een aantrekkelijke dame op de gevoelige plaat vastleggen dan heb je hier de volledige vrijheid in. Ook bij foto’s maken in opdracht zoals portretfotografie of bruidsfotografie is er vaak sprake van vrijheid in de keuze voor de stijl, visuele elementen en zelfs het verhaal achter de beelden. Wanneer je als reclame fotograaf wilt werken dan moet je bereid zijn om naast ideeën aan te dragen ook te luisteren.

Wat is reclame fotografie?

Reclame fotografie is een vorm van fotografie met als doel producten of diensten te promoten. De fotograaf zal van de opdrachtgever een specifieke opdracht krijgen en in overleg foto’s maken die voldoen aan de wensen en eisen die bij deze opdracht van toepassing zijn. Er zal overleg plaatsvinden tussen de opdrachtgever en de uitvoerende fotograaf om zo commerciële doelstellingen te behalen en tegelijkertijd de artistieke kwaliteiten te waarborgen.

Reclame fotografie wordt ook wel campagne fotografie genoemd. In dit geval betreft het een project dat verder zal reiken dan een individuele fotosessie. Een marketing bureau kan een concept ontwikkelen voor de klant, de reclame fotograaf zal dit concept visualiseren. Daarbij kan er een langere looptijd zijn waarbij een consistente stijl behouden zal blijven.

Reclame fotograaf

Een reclame fotograaf moet samenwerken met de klant en in veel gevallen het marketing bureau om een product of dienst vast te leggen. Wanneer het contact wordt gelegd voor een reclame fotografie project zullen er al kaders bepaald zijn. Niet iedere fotograaf is geschikt voor dit soort opdrachten omdat er behoorlijk wat restricties aan verbonden zijn. Daarnaast is een reclame fotograaf niet vrij in de onderwerpkeuze.

Reclame foto’s

Bij reclame fotografie is er in de meeste gevallen geen absolute vrijheid voor de fotograaf om foto’s te maken. Hier zijn vijf richtlijnen of kaders waarin de reclame fotograaf moet werken:

1. Product / dienst

Als de opdrachtgever een bakker is dan zullen er wellicht broodjes gefotografeerd moeten worden. Dit vereist een compleet andere aanpak dan een fashion merk dat graag modellen laat fotograferen in een bijzondere omgeving. Bij reclame fotografie bepalen de producten of diensten die gepromoot moeten worden voor een groot deel de stijl en uitvoering. Bij producten zal de aanpak ook sterk verschillen ten opzichte van een dienst. Zo kun je broodjes of andere producten direct fotograferen, bij een dienst is er geen fysieke representatie. Als het bijvoorbeeld een hypotheekadviseur betreft dan zou je bij campagne fotografie een adviseur kunnen fotograferen met diverse klanten / modellen.

2. Modellen

Wellicht heeft de fotograaf een muze gevonden in de vorm van een blonde, gespierde kerel uit Zweden. Die past perfect bij een reclame campagne voor een horlogemerk maar niet bij een make-up lijn voor dames met een donkere huidskleur. De keuze voor modellen wordt niet alleen ingegeven door de producten of diensten die aangeboden worden maar ook zeker door de doelgroep die deze artikelen zal afnemen.

3. Locaties

Als het product fotografie betreft dan zal er in veel gevallen worden gekozen voor studiofotografie met een neutrale achtergrond. Daarnaast is het mogelijk om de producten ook in een omgeving te plaatsen die aanspreekt maar niet de aandacht afleidt. Denk aan een sportieve auto die ergens geparkeerd staat naast een weg in een prachtig berggebied. Of een gezin dat in de vrije natuur picknickt met een kaasplankje met heerlijke kazen op de voorgrond. De keuze voor locatie kan afhankelijk zijn van zowel praktische overwegingen als het besteedbare budget.

4. Concurrentie

Klanten zullen ook concurrenten hebben in hun sector. Die voeren wellicht ook promotionele campagnes en zullen daar hun eigen campagne fotografie stijl voor hanteren. Wellicht wil de opdrachtgever dicht bij deze stijl blijven of hier juist van afwijken. Met voorbeelden en moodboards kunnen de mogelijkheden naast elkaar worden gelegd, ook is het verstandig om concurrentie onderzoek uit te voeren.

5. Storytelling

Zeker bij campagne fotografie zal storytelling onderdeel uitmaken van de opdracht. Om consumenten te overtuigen een product te kopen of dienst af te nemen is het niet altijd voldoende om een mooie foto te maken. Het aanbod moet in context worden geplaatst op een wijze die aanspreekt bij de beoogde doelgroep. Daarbij zal de merkidentiteit een belangrijke rol innemen.
Wat wordt er verkocht, voor wie en door wie?

Professionele reclame / campagne fotograaf

Hoewel er veel restricties kunnen zijn biedt professionele reclame voor een campagne fotograaf ook juist veel creatieve uitdagingen. Denk bijvoorbeeld aan de bekende fotosessies met ‘Italiaans ijs’ waarbij kaarsvet wordt gebruikt omdat dit niet smelt. Of hamburgers met echte ingrediënten die als een complexe puzzel in elkaar worden gezet om er zo aantrekkelijk mogelijk uit te zien. Bij reclame fotografie schuilt de potentie vaak juist in de beperkingen die deze stijl van fotografie oplegt.

Menu