vhs luxe keuken beton tegel in en exterieur fotografie

IN & EXTERIEUR FOTOGRAFIE

INTERIOR - EXTERIOR

Bridges Restaurant | Amsterdam

Branding
VHS - interieur fotografie

VHS tegeldomein Someren

Drone Fotografie

Drone Panden Omgeving Someren Asten

Branding

In en Exterieur fotografie

Er is veel vraag naar vastgoed fotografen. Zowel in- als exterieur fotografie is gewild, zeker op de huidige woningmarkt. Uit onderzoek is gebleken dat woningen die voorzien zijn van goede foto’s sneller van eigenaar wisselen dan huizen met amateuristische foto’s. Een huiseigenaar heeft nou eenmaal niet dezelfde blik als een professionele fotograaf en ook niet een luxe spiegelreflex camera die ieder hoekje van de woning er als een paleisje uit laat zien. Dit betekent overigens niet dat in- en exterieur fotografie altijd een overdreven rooskleurig toont van de werkelijkheid, zeker bij plaatsingen voor verkoop of verhuur van vastgoed moeten de foto’s wel representatief blijven.

Naast traditionele methoden zijn er ook nieuwe technieken zoals 360 graden fotografie. Dan wordt met een speciale camera de volledige omgeving gefotografeerd. Dit soort beelden geven de kijker niet alleen een meer volledig beeld, ze scoren ook beter via online platformen als Google Maps en funda.

Interieur fotograaf

Het lijkt op het eerste gezicht niet zo moeilijk om een willekeurige kamer op de gevoelige plaat te zetten. Tot je een foto probeert te nemen. Dan blijkt dat er te weinig ruimte is om de kamer of het meubilair goed in beeld te krijgen, er staan objecten in de weg of het tegenlicht van het venster maakt het interieur donker. Een bekende truc om toch goede foto’s binnen te maken is gebruik maken van een camera met groothoeklens. Zo is er minder afstand nodig en er valt meer licht op de beeldchip waardoor het beeld helder en fris overkomt. Veel hotelkamers worden op deze wijze gefotografeerd. Een mogelijk nadeel hiervan is dat de ruimte veel groter lijkt dan deze in werkelijkheid is. Dit zorgt wellicht voor meer bezichtigingen maar de kans dat potentiële kopers of huurders afhaken door teleurstelling is zeker aanwezig.

Een interieur fotograaf zorgt ervoor dat iedere ruimte optimaal in beeld komt zonder de werkelijkheid bovenmatig te manipuleren. Door gebruik te maken van losse elementen in de ruimte is het mogelijk om bijzondere composities te maken op een tweedimensionaal vlak die toch diepte en ruimte simuleren. Niet alleen de ruimte is van belang, ook de inrichting. Denk aan een catalogus of webshop met meubels. Een bank online verkopen zonder eerst even zitten is niet eenvoudig maar wel mogelijk door goede foto’s te maken. Een interieurstylist kan samenwerken met de fotograaf voor het beste resultaat.

Interieur fotografie

Het is niet voor niets dat huizensites als funda een hogere positie toebedelen aan huizen met 360-graden fotografie. Dit laat de geïnteresseerde koper, huurder of gast vooraf zien hoe de complete ruimte er uitziet. Dit soort panorama foto’s worden met speciale camera’s en software gemaakt, ook de fotograaf zal ervaring nodig hebben met deze vorm van in- of exterieur fotografie. De belichting moet in dit geval in de gehele ruimte goed zijn, er mogen ook geen personen in beeld staan die hier niet thuis horen. Er zijn professionele fotografen die 360 fotografie als optie aanbieden.

Exterieur fotografie

Bij fotografie van de buitenzijde kan de hoogte veel verschil maken. Bij een meer neutrale foto zal een positie op ooghoogte het meest naturel beeld geven, voor een meer dramatische en indrukwekkende look is een lager kikvorsperspectief een goede optie. Luchtfotografie is met name bij landgoederen en andere grote percelen ideaal om de totale oppervlakte weer te geven. Met drones is het mogelijk om vanuit een heel bijzonder standpunt foto’s te maken, door een tilt-shift lens te gebruiken ontstaat er een soort diorama effect waardoor een woonwijk op een schaalmodel lijkt. Dit soort effecten zijn overigens ook met nabewerking te realiseren.

Architectuur fotografie

Bij een pagina over in- en exterieur fotografie mag architectuur fotografie uiteraard niet ontbreken. Er zijn veel prachtige gebouwen die menig hobby fotograaf geïnspireerd hebben. Met name de grotere constructies zijn niet altijd even eenvoudig vast te leggen. Met een groothoeklens en een flinke afstand kan met moeite een compleet gebouw in het kader worden gebracht. Met name in steden met omringende bebouwing kan het een uitdaging zijn om architectuur goed te fotograferen.

Een oplossing voor effectieve architectuur fotografie is het gebruik van opvallende invalshoeken. Van onderen naar boven gericht, diagonale lijnen of perspectivische vertekening. Het is daarbij de uitdaging om het oorspronkelijke karakter van de constructie te behouden. Hoe creatief de fotograaf ook mag zijn, het onderwerp moet altijd recht worden gedaan.

Opdrachtgevers voor architectuur fotografie kunnen heel divers zijn. Denk bijvoorbeeld aan architecten die hun werk graag in volle glorie laten vastleggen om nieuwe opdrachten binnen te slepen. De eigenaar van het pand die op zoek is naar een huurder of gebruikers die graag hun representatieve locatie laten zien aan potentiële klanten. Daarnaast zijn er diverse architectuur publicaties die zeker niet alleen door vastgoed professionals worden gelezen.

Menu