Jessica Wohrmann Portret portfolio

BOUDOIR FOTOGRAFIE

SENSUEEL - EROTISCH - ART - ZELFEXPRESSIE

Boudoir Fotografie

Volgens de Van Dale betekent seksualiteit alles wat te maken heeft met geslachtsverkeer. Sensualiteit daarentegen roept seksuele lusten op door één of meer zintuigen te prikkelen. Deze twee woorden lijken op elkaar maar de betekenis is wel degelijk anders. Boudoir fotografie is de visuele kunst van sensueel voor de camera poseren met als doel de toeschouwer te prikkelen.

Wat is boudoir fotografie?

Dit type fotografie bestaat sinds de jaren veertig, al zijn historici het niet eens om welke eeuw het betreft. Al rond 1840 werden er erotische foto’s gemaakt van vrouwen. Later zouden de pin-ups verschijnen en burlesque variété shows maakte hun intrede. Betty Grable zou een iconisch pin-up model worden dankzij het verstrekken van foto’s met haar pikante poses aan Amerikaanse soldaten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een meer moderne variatie op het concept boudoir is het werk van Heather Renée Sweet ofwel Dita von Teese, een danser, designer en fotomodel.

Je hoeft als model zeker niet het mooiste meisje van de klas te zijn, een goede boudoir fotograaf zorgt ervoor dat de persoon voor de camera er altijd voordelig uitkomt. Vaak worden de opnames van dichtbij gemaakt, met slechts een deel van het lichaam in beeld. Door bepaalde poses in te nemen komen de natuurlijke contouren prachtig over, met kleding, make-up en licht wordt een sfeer gecreëerd waarin iedereen er prachtig uitziet. Zoals we eerder hebben aangegeven gaat het niet op seks maar om sensueel voor de dag komen. Een sessie kan het (amateur) model een enorme boost in het zelfvertrouwen geven.

Waar komt de term boudoir vandaan?

Het woord ‘boudoir’ komt uit het Frans en staat voor de kleedruimte van vrouwen. Het is een ruimte voor dames om zich even terug te trekken. Later zou de term ook wel geassocieerd worden met een ‘ruimte van plezier’ waar zich taferelen zouden afspelen die het daglicht niet konden verdragen. Erotiek en seksualiteit speelt een belangrijke rol in boudoir fotografie waarbij de persoon voor de camera niet alleen als object wordt afgebeeld maar het als vorm van zelfexpressie gezien kan worden.

De stroming van boudoir fotografie zoals we die nu kennen heeft in de jaren tachtig van de twintigste eeuw vorm gekregen, de opkomst van digitale fotografie zou de vraag naar boudoir fotoshoots verder aanwakkeren. Vrouwen lieten foto’s maken door professionele fotografen met als doel hun echtgenoot te prikkelen met een pikante fotoreportage. Deze trend is nog zeker niet ten einde, met het verschil dat naast vrouwen ook steeds vaker mannen verleidelijk in de lens van de camera staren.

Wat is dudeoir?

Traditioneel is de betekenis van boudoir fotografie gereserveerd voor sexy foto’s van vrouwen, is het ook mogelijk om mannen in dezelfde context te fotograferen? Het is een niche die zich langzaam maar zeker uitbreidt. Het vereist behoorlijk wat lef om in uitdagende poses voor de camera plaats te nemen en de camera als het ware te verleiden, traditioneel hebben mannen er meer moeite mee om als ‘lustobject’ gezien te worden. Bij boudoir fotografie is het element van verleiding juist een vereiste.

Er zijn steeds meer mannen die zich thuis voelen in hun lichaam en het aandurven een pikante fotosessie uit te voeren. Dit wordt ook wel ‘dudeoir’ genoemd, de mannelijke tegenhanger van boudoir. Dudeoir is een samentrekking van “dude” en “boudoir”. Over het algemeen werken mannelijke modellen met vrouwelijke fotografen, al zijn er ook zeker mannelijke fotografen die dit soort shoots maken. Er moet altijd een vertrouwensband zijn tussen model en fotograaf omdat dit type fotografie heel persoonlijk van aard is en emoties kan oproepen.

Boudoir Fotoshoot prijs

De kosten voor een boudoir fotoshoot zijn heel divers. Zo zal er tijd gereserveerd moeten worden, de locatie zal ook van invloed zijn op de prijs. De keuze van kleding en visagie moet tot in de details kloppen, als hier professionals voor ingezet worden kunnen de kosten aanzienlijk oplopen. Toch zijn er ook zeker betaalbare boudoir fotoshoots mogelijk. Duoshoots komen ook voor waarbij een koppel zich laat fotograferen.

Boudoir Fotograaf

Het voornaamste kenmerk van een goede boudoir fotograaf is vertrouwen. Het model moet zich letterlijk en figuurlijk (deels) blootgeven en in staat zijn om ongegeneerd in de camera te kijken. Dit kan alleen als het model vertrouwen heeft in de fotograaf. Voor een professioneel model zal dit geen bezwaar zijn maar het zijn juist vaak amateur modellen die een boudoir fotoshoot voor zichzelf als cadeau geven of een serie foto’s laten maken om hun partner mee te verrassen. Kies altijd voor een gerenommeerde fotograaf met een goede staat van dienst.

Er zijn in deze niche helaas personen die misbruik maken van de situatie, zowel tijdens de shoot als achteraf door bijvoorbeeld de foto’s elders te verspreiden of verkopen. Let dus goed op de contractvoorwaarden en kies een professionele fotograaf waar je op kunt vertrouwen. Een vriend of familielid meenemen als ‘backup’ is ook zeker mogelijk als dit je een prettig gevoel geeft.

Niets gevonden.

Menu