melissa van beek mlssvnbk zwart wit sproeten portret fotografie

PORTRET, PERSONAL BRANDING & FAMILIESHOOTS

FULL SERVICE BRAND BUILDING

Portret, personal branding en familieshoots


Een mens staat nooit stil, letterlijk en figuurlijk niet. Op mijn beeld dus ook niet. Ik vang je in mijn lens zoals je bent en zoals je beweegt. We letten ook op styling, betrekken een make-up artist erbij. Alles om ervoor te zorgen dat we een prachtig beeld maken met professionele middelen. Het resultaat telt uiteraard.

Wat is portretfotografie?

Portretfotografie is een type fotografie waarbij niet alleen de gelijkenis maar ook de persoonlijkheid van het onderwerp wordt vastgelegd. De foto kan functioneel of artistiek van aard zijn. In de meeste gevallen betreft het één persoon waarvan het gezicht wordt vastgelegd en een deel van het lichaam. De verhouding zal doorgaans hoger zijn dan breed, al kan het formaat zeker afwijken afhankelijk van de compositie of toepassing.

Portretfotografie belichting

Er zijn veel manieren om binnen portretfotografie het onderwerp te belichten. In smartphone fotografie zal er slechts één primaire lichtbron van voren zijn, eventueel extra licht komt vanuit de omgeving. Dit kan een vlak resultaat opleveren waardoor de contouren van het gezicht niet duidelijk naar voren komen. De drie-punts belichting wordt het meeste toegepast in portretfotografie.

Drie-punts belichting

Deze opstelling is de standaard voor portretfotografie in de studio maar het kan ook op andere locaties toegepast worden door omgevingslicht te gebruiken. Er zijn drie lichtbronnen aanwezig; key, fill en backlight, iedere lichtbron heeft een unieke functie binnen het geheel.

  1. Key

Dit is de primaire lichtbron die op een hoek wordt geplaatst; links, rechts of boven het model. Voor expressieve foto’s is het overigens mogelijk om de lamp onder het model te plaatsen wat een bijzondere schaduwvorming tot stand brengt. Het doel van deze lichtbron is het benadrukken van de natuurlijke contouren van het gezicht en details. Door de afstand ten opzichte van het onderwerp te veranderen zal niet alleen de lichtintensiteit maar ook de definitie van de schaduwen veranderen.

  1. Fill

Dit is de secundaire lichtbron die in een standaard opstelling recht tegenover de primaire lichtbron wordt geplaatst. Als de key bijvoorbeeld op een hoek van 30 graden aan de linkerzijde van het onderwerp staat, dan wordt de fill op een hoek van 30 graden aan de rechterzijde geplaatst. Als de lichtsterkte gelijk is dan worden schaduwen geëlimineerd, bij portretfotografie zal de lichtsterkte doorgaans minder zijn om het reliëf te behouden maar de schaduwen wel zachter te maken. In plaats van een lamp kan er ook een reflecterend oppervlak gebruikt worden waarmee de weerkaatsing van de key tevens dienst doet als het licht voor de fill.

  1. Backlight

Dit is de derde lichtbron die meestal achter het model zal worden geplaatst met als doel de voorgrond van de achtergrond te scheiden. De contouren van het lichaam en haarlijn zullen geaccentueerd worden waarmee er een soort omlijning ontstaat. De intensiteit en positie bepaalt hoe sterk het effect van deze lichtbron zal zijn. Naast praktische functie kan de backlight ook voor artistieke redenen gebruikt worden.

Er is bewust gekozen voor het woord ‘lichtbron’ en niet voor ‘lamp’ omdat er ook gebruik kan worden gemaakt van natuurlijke lichtbronnen zoals zonlicht of reflectie uit de omgeving. Door één of meerdere lichtbronnen weg te laten ontstaat er een meer contrastrijk beeld wat in een aantal gevallen voor een bijzonder resultaat kan zorgen.

Tip: Bij portretfotografie op locatie is het praktisch om een flitser te gebruiken die los van de camera werkt. Zo kun je de flitser op een andere hoek plaatsen in plaats van direct op de camera.

Portretfotografie studio

In een studio heb je als fotograaf de meeste invloed op de omgeving en het licht. Je kunt thuis een kamer inrichten als studio of op een externe locatie portretfoto’s maken. Zorg in dat geval dat je meerdere neutrale achtergronden hebt, bijvoorbeeld doeken of rolgordijnen. Met een groen scherm kun je later digitaal de achtergrond vervangen. De reden waarom hiervoor meestal groen wordt gekozen is omdat deze tint niet in huidskleur voorkomt.

Portretfotografie binnen

Als je portretfoto’s binnen wilt maken maar niet in een professionele fotostudio, dan kun je creatief gebruik maken van de omgeving. Voor het licht, zoals de positie van het model ten opzichte van een raam waar zonlicht doorheen komt, of wanneer de achtergrond iets vertelt over het onderwerp. Met bijvoorbeeld een 50 mm lens en f/1.4 aperture creëer je een beperkte scherpte-diepte waarmee de achtergrond wazig wordt ten opzichte van het model.

Portretfotografie buiten

In de buitenlucht kan portretfotografie uitdagend zijn maar tegelijkertijd ook veel mogelijkheden bieden. Zo zul je overdag rekening moeten houden met de stand van de zon, het ‘gouden uurtje’ kan hierbij voor zeer sfeervolle foto’s zorgen. Met een reflecterend scherm (of wit karton) kun je zonder extra lamp toch een fill maken. Zorg ervoor dat de kleuren in de achtergrond niet te veel lijken op de kleuren van de persoon en kleding om te voorkomen dat het model opgaat in de omgeving.

 

 

 

Menu