Wat is belangrijk in een fashion shoot?
Als je bezig bent met de planning van een fashion shoot dan zul je prioriteiten moeten stellen. Door te bepalen wat belangrijk is kun je sneller tot het gewenste resultaat komen met minder frustratie, energie en kosten. Hier zijn de vijf voornaamste onderwerpen bij het plannen van een fashion shoot.
1. De achtergrond
Misschien denk je als eerste aan het model of de kleding, toch mag je zeker de achtergrond niet vergeten. Bij productfotografie zal de achtergrond neutraal zijn, vaak zelfs helemaal wit. Bij een fashion shoot bepaalt de achtergrond voor een groot deel de ambience. Je wilt een achtergrond die de voorgrond complimenteert maar niet overheerst. Als je bijvoorbeeld een model met een groene jurk wilt fotograferen, dan zul je met een jungle achtergrond het risico lopen dat het model onzichtbaar wordt. Denk dus goed na over de achtergrond en welke rol deze speelt in de foto’s.
Bernice Hopman in de studio van Michael Graste Prachtige grijze betonnen muur geeft veel sfeer
2. De aankleding
We hebben het niet over de kleding van het model maar de aankleding van de omgeving. Dit kan gerelateerd zijn aan de omgeving maar dit hoeft niet. De aankleding zijn losse elementen die te verplaatsen zijn. Denk aan meubilair, gordijnen, kleden, speelgoed of serviesgoed. Het voordeel van dit soort attributen is dat je oneindig veel mogelijkheden hebt om de scène invulling te geven. Het nadeel is dan weer dat de omgeving snel een rommeltje kan worden. Soms is minder juist meer. Maar soms is meer nog steeds niet genoeg…
3. Het model
Eindelijk zijn we aangekomen bij het model. Het fenomeen ‘supermodel’ is eigenlijk niet zo heel oud, voor Cindy Crawford en Naomi Campbell kon de gemiddelde burger echt geen namen van modellen opnoemen. Nu trouwens ook niet meer, er zijn weinig modellen die bekend zijn bij het grote publiek. Je ziet wel steeds vaker reeds bekende personen die op basis van naamsbekendheid als model worden ingeschakeld. Ook zijn er volop mooie jongens en meisjes die staan te springen om voor een professionele camera plaats te mogen nemen. Een ervaren model kan je veel tijd besparen tijdens de fashion shoot, let ook op de kleding. Als jij een plus-size model prachtig vindt maar je hebt een koffer vol XXS kleding, dan kom je niet ver natuurlijk.
Tamara de Graaf via Cachet Models tijdens Photoshoot Boots & Stories
4. Kleding en make-up
Daarmee komen we op de kleding en make-up. Is de kleding netjes gestreken? Je wilt geen kreuken of vlekken zien natuurlijk. Heb je beschikking over een stylist en een make-up expert op de set? Denk niet dat je alles achteraf in Photoshop even kunt oplossen, zorg ervoor dat jouw foto’s er direct goed uitzien tijdens de shoot.
Label Yoon At work als fashion styliste bij de webshop fotografie van Boots & Stories
5. De camera en apparatuur
Even los van de fotograaf speelt de keuze van de camera ook een rol. De body, de lenzen en de wijze waarop de fotocamera presteert in specifieke situaties. Denk aan de aanwezigheid van natuurlijk of kunstlicht. Ga je ver inzoomen? Is jouw camera geschikt voor RAW fotografie of hoeveel foto’s kun je in burst modus vastleggen bij ‘energieke’ shoots? Een goede fotograaf kan met een schoenendoos en film al een mooie foto maken, toch is het praktisch om over de juiste apparatuur te beschikken.
Michael Graste at work met zijn Canon R5