Een goede voorbereiding is het halve werk
Een foto is een momentopname. Een fractie van een seconde vastgelegd. Toch kan er veel werk schuil gaan achter dit beeld en er kunnen veel mensen bij betrokken zijn. Hoe werkt een fotograaf met klanten die weten dat ze ‘iets’ willen maar niet precies wat? Hier zijn enkele methoden die ik zelf toepas in mijn werk en in de communicatie met mijn klanten in commerciële opdrachten.
Ik organiseer brainstorm sessies
Een slecht idee is een idee dat niet uitgesproken is, een slechte vraag is een vraag die niet gesteld wordt. In een brainstorm sessie met de klant zijn er geen verkeerde ideeën of domme vragen, alles mag ter sprake komen om tot een gedeelde visie te komen. Een fotograaf benadert een project wellicht vanuit een heel andere invalshoek dan de opdrachtgever. Zo wil de eigenaar van een merk dat het assortiment zo duidelijk mogelijk zichtbaar is, terwijl de fotograaf wellicht een heel andere interpretatie heeft van de opdracht. Door de koppen bij elkaar te steken tijdens brainstorm sessies ontstaat er een ‘common ground’, een plek waar je samenkomt met een gedeelde visie.
‘Sessies’ wordt bewust in meervoud geschreven omdat je als uitvoerende partij de resultaten van één sessie kunt uitkristalliseren in een volgende sessie. Dan krijgt de gedeelde visie vorm en staan de neuzen in dezelfde richting. Naast face-to-face overleg kan dit desgewenst ook online met video chat. Bijvoorbeeld als participanten verdeeld zijn over verschillende locaties of als er bijvoorbeeld een virus uitbreekt waardoor we een jaartje op afstand moeten blijven…
Ik haal inspiratie uit andere kunstvormen
Er is binnen artistieke uitingen geen gezegde dat meer waarheid in zich heeft als “beter goed gejat dan slecht bedacht”. Of wat vriendelijker uitgedrukt “good artists borrow, great artist steal”. Er wordt beweerd dat Pablo Picasso deze uitspraak heeft bedacht maar hier is discussie over, wat de uitspraak alleen maar kracht bijzet.
Je kunt een fotoshoot of bijvoorbeeld een campagne visualiseren door foto’s te nemen van jezelf of andere fotografen, maar dit introduceert een risico; je kunt ‘verliefd’ worden op bestaand werk. Dit gebeurt regelmatig bij filmmakers die een tijdelijke soundtrack gebruiken voor de timing in de montage. Als de componist komt opdagen met de definitieve muzikale ondersteuning dan klinkt de tijdelijke track eigenlijk veel beter omdat de filmmaker hier aan gewend is.
Als je inspiratie wilt halen uit bestaande kunst, neem dan bijvoorbeeld schilderijen als uitgangspunt. Daar kun je bijzondere composities, lichtinval en kleurenpaletten uit destilleren met een zekere afstand tot het medium fotografie. Je kunt zelfs geluiden of geuren gebruiken om een gevoel te creëren dat je wilt overdragen.
Ik stel moodboards samen
In de planning van fotosessies wordt vaak gebruik gemaakt van moodboards, letterlijk ‘platen met sfeer’. Je mag het ook een knipselboek noemen, allerlei elementen vanuit visuele media komen samen om één samenhangend geheel te vormen. Het gaat niet meer om de afzonderlijke elementen maar de algehele sfeer die van het moodboard uitgaat. Er zijn fotografen die nog steeds werken met papier, schaar en lijm, steeds meer fotografen zijn overgestapt op digitaal knippen en plakken.
Een beeld zegt meer dan duizend woorden, dat weet iedere fotograaf of schilder. Je kunt met visualisaties een idee zeer snel en effectief overbrengen. Houd er rekening mee dat de opdrachtgever een beroep doet op jouw creativiteit en niet noodzakelijk zelf een voorstelling kan maken van jouw verbale pitch. Werk dus in de voorbereiding met visuele elementen, net zoals deze in je werk gebruikt worden als fotograaf.