Behind the scenes: Hoe gaat het er aan toe op de werkvloer?
Heb je bij een prachtige foto ooit gedacht: “wat gebeurt er eigenlijk achter de schermen?” De meeste mensen niet en dat is maar goed ook. Als je bezig bent met de techniek achter de foto dan heeft de fotograaf zijn of haar doel gemist. Als je naar de Mona Lisa kijkt hoor ook je ook niet na te denken of Leonardo Da Vinci op blote voeten stond tijdens het schilderen. Voor collega fotografen en ‘fotografie nerds’ is het juist heel interessant om een kijkje achter de schermen te nemen. Vandaag neem ik je mee en vertel ik je stap voor stap hoe een fotoshoot in elkaar zit.
1. Studio regelen / location scouting
Niet iedereen heeft beschikking over een eigen studio, als je elders wilt fotograferen zul je eerst moeten zoeken naar een geschikte locatie. Is er een goede studio in de buurt, is deze ruimte beschikbaar en wat kost het? Buiten de studio heb je wellicht toestemming nodig om foto’s te maken. Hoe zit het met licht, het perfecte tijdstip of wat doe je als het gaat regenen? Location scouting kost je misschien meer tijd dan de daadwerkelijke shoot.
Studio Michael Graste Photography
2. Modellen (nogmaals) inlichten
Deze pagina gaat niet over de casting, die is al klaar. Geef je model(len) nog wel even een seintje dat het doorgaat, waar en hoe laat. De beste modellen zijn niet altijd even stipt en ze kunnen druk bezig zijn met andere zaken. Zorg dat zij weten dat je ze verwacht en stuur even een reminder. Dit geldt trouwens ook voor bijvoorbeeld de visagist of de stylist.
3. Paklijst voorbereiden
Als je niet vanuit je eigen studio werkt dan zul je een paklijst moeten opstellen. Je mag niets vergeten maar het heeft ook geen zin om de halve huisraad mee te zeulen. Ter plekke moet je niet naast je favoriete lens grijpen maar je wilt ook niet urenlang zoeken in een grote kist. Denk bijvoorbeeld aan:
- Camera
- Objectieven
- Accupacks
- Lader met verlengkabel
- Geheugenkaarten
- Statieven
- Lampen
- Gels voor kleuren
- Reflectiescherm
- Paraplu / hoes voor buiten
- Doekjes / reinigingsmiddel
- Tetherkabels
- Nicciban Ductape
En eventueel ook attributen die je nodig hebt voor de shoot.
4. Paklijst samenstellen
Die lijst kun je ruim van tevoren voorbereiden, het inpakwerk doe je wellicht de dag voor de shoot. Vink alles netjes af wanneer je de materialen in je flightcase legt, zo kun je niets missen.
5. Catering regelen
Werken op een lege maag leidt alleen maar tot muiterij op de set. Zorg dat eten en drinken goed geregeld is. Dit lijkt een detail maar dit onderdeel heeft meer invloed op de sfeer dan je zult vermoeden.
6. Assistenten trainen
Een fotograaf is als een regisseur die zich tijdens de shoot moet concentreren op de modellen en wat er zich voor de camera afspeelt. Train je assistenten een dag voor de shoot, die zorgen ervoor dat alles op rolletjes loopt.
7. Studio inrichten
Probeer eerder op de locatie te zijn dan de modellen en de rest. Kijk kritisch, plan je shoot en zorg samen met je assistenten dat alles in orde is voordat het talent ter plekke verschijnt. Dit bespaart tijd en onrust op de set. Niet de catering tafel leegroven voor je begint!
Dit moet allemaal geregeld worden voordat je één foto hebt geknipt. Als je zelf een carrière wilt beginnen in fotografie is het bekende gezegde ook hier van toepassing: het is 10% inspiratie en 90% transpiratie!
Wil je meer te weten te komen over hoe ik mijn projecten voorbereid? In mijn Masterclass Anders Kijken vertel ik je alles over mijn workflow.
Schrijf je hier in voor de volgende Masterclass!