Ik fotografeer bij voorkeur fashion. Ik vind het machtig om de energie die de ontwerper in de kleding heeft gestopt te kunnen vertalen in beeld dat ik schiet. Conceptueel zo neer te zetten zodat het volledig tot zijn recht komt. Daarvoor heb je een geweldige fotograaf nodig, maar dat is het niet alleen.
Je hebt precies de juiste modellen nodig. Die gestyled en opgemaakt zijn op een manier die past bij het bedrijf of het merk waar de foto’s voor worden geschoten. De locatie moet gevonden worden en beschikbaar zijn. De attributen selectie is belangrijk en iemand moet ervoor zorgen dat ze er ook zijn op de dag van de shoot. Het licht en de schermen moeten telkens precies op de juiste plek en sterkte staan. Ik ben duidelijk denk ik. Ik werk altijd met een team van professionals: assistent fotograaf, make up artist, stylist, eventueel een project manager en brand en de marketing manager of anderen wanneer nodig. Dat gun ik mezelf, maar dat gun ik vooral de opdrachtgever. Je hebt dit nodig om tot het beste resultaat te komen.
Ieder zijn vak, ieder zijn specialisme. Wij zijn als team volledig op elkaar ingespeeld, hebben aan een half woord of een blik genoeg. Zo kun je efficiënt werken, in een kortere tijd presteren en niemand vermoeien met zaken die afleiden. Je kunt geconcentreerd de focus leggen op waar het moet liggen: prachtige foto’s schieten.
Wat is fashion fotografie?
Fashion fotografie is een type fotografie waarbij kleding en andere mode artikelen centraal staan. De foto’s worden gebruikt ter promotie van producten en merken, daarnaast fungeren ze ook als opzichzelfstaande kunstwerken. Mode magazines waaronder Vogue, Elle en Vanity Fair besteden veel aandacht aan de samensmelting van de visuele uitingen mode en fotografie.
Het lijkt eenvoudig, een mooie foto maken als er een prachtig model voor de lens staat die een designer jurk draagt. Toch kan fashion fotografie juist daardoor een enorme uitdaging zijn. Enerzijds wil je als fotograaf de schoonheid die voor je staat behouden, anderzijds wil er je eigen stempel op drukken. De beste fashion fotografen weten deze balans te vinden en creëren unieke kunst op basis van bestaande elementen.
Modefotografie door de jaren heen
In de begindagen van fotografie was het niet eenvoudig om een foto te maken. De apparatuur was prijzig, de techniek ingewikkeld en het model moest lang stil zitten om een scherpe foto te maken. Iedere foto moest een exclusief pronkstuk zijn. Eén van de eerste publicaties was een boek met 288 foto’s van Virginia Oldoini gemaakt door Adolphe Braun in 1856. Daarmee is Oldoini het eerste fashion model.
Fashion fotografie zou snel in populariteit toenemen dankzij de introductie van magazines als Vogue, Harper’s Bazaar en Vanity Fair. De drukmethoden werden in de twintigste eeuw sterk verbeterd en leende zich uitstekend voor de publicatie van kunstzinnige foto’s van kleding gemaakt door vooraanstaande fashion designers.
Bekende fashion fotografen
Edward Steichen kan gezien worden als de eerst fashion fotograaf. In 1911 werd hij uitgedaagd om mode als kunstvorm vast te leggen in foto’s. Hij nam hiervoor jurken uit de collectie van couturier Paul Poirot ter inspiratie. De foto’s werden in 1911 gepubliceerd in het magazine Art et Décoration.
Richard Avedon was zowel een modefotograaf als een portretfotograaf. Zijn werk is onder meer gepubliceerd door magazines als Harper’s Bazaar en Vogue. Zijn specialisme was het vastleggen van beweging in mode, theater en dans. Zijn modefotografie heeft de blauwdruk gelegd voor veel voornamelijk Amerikaanse fotografen.
Cecil Beaton is niet alleen opmerkelijk vanwege zijn fashion fotografie maar ook zijn persoonlijke transformatie. Geboren als Brit zou hij verhuizen naar New York om daar een glansrijke carrière op te bouwen als artiest. Tot hij in 1938 antisemitische teksten op een cover van de Amerikaanse Vogue verwerkte. Hij zou naar zijn thuisland terugkeren waar hij op aanraden van de Britse koningin voor het Ministerie van Informatie zou gaan werken. Zijn iconische oorlogsfotografie zou Amerika overtuigen tegen de Nazis ten strijde te trekken.
Mario Testino is van oorsprong een Peruviaan die doorbrak toen hij in 1997 prinses Diana fotografeerde voor Vanity Fair. Hij weet commerciële doelstellingen te verweven met culturele invloeden wat zijn werk een authentieke uitstraling geeft. Hij werd door beroemde mode merken als Burberry, Dolce & Gabbana en Gucci gevraagd om fashion reportages te maken.
Dit zijn slechts enkele fashion fotografen, er zijn nog veel meer artiesten die hun unieke stempel hebben gedrukt op fashion fotografie.
Fashion fotografie tips
Naast de eerste en voornaamste regel “er zijn geen regels” zijn hier vier tips om modefotografie naar een hoger niveau te brengen:
1. Houd het simpel
Een aantal van de grootste modefotografen gebruiken niet meer dan één lamp en misschien nog een reflectiescherm. Door de techniek achter de camera eenvoudig te houden is er meer aandacht voor het tafereel dat zich voor de lens afspeelt.
2. Witbalans voor natuurgetrouwe kleuren
In fashion fotografie moeten de mode items accuraat worden weergegeven, de juiste kleuren zijn van groot belang. Maak gebruik van witbalans bij iedere setup zodat iedere kleur klopt. Kleuren achteraf bijstellen is niet hetzelfde als direct een goede foto maken.
3. Snelheid is belangrijk
Om ieder detail vast te leggen kun je het beste met een snelle sluitertijd werken. Zo komen de details in de objecten het beste naar voren. Fashion fotografie is voor een deel ook productfotografie waarbij de opdrachtgever hoge eisen zal stellen aan het resultaat.
4. Ieder element telt
In plaats van vijftig elementen voor de camera slingeren kun je beter vijf elementen perfect in beeld brengen. Fashion fotografie is een gestileerde kunstvorm waarbij de fotograaf alles onder controle heeft. Er is een reden dat het werk van schilders uit de Gouden Eeuw vaak als inspiratie wordt genomen.
Modefotografen Nederland
Nederlandse fashion fotografen staan internationaal bekend om hun artistieke foto’s die doen denken aan de Hollandse Meesters zoals Johannes Vermeer. De wijze van belichting, het kleurgebruik en de poses zijn onlosmakelijk verbonden met de Nederlandse schilderkunst. Ook de wijze waarop we omgaan met het naakte lichaam maakt het werk van modefotografen in Nederland anders dan onze Amerikaanse collega’s die toch wat meer behoudend zijn. Denk aan Erwin Olaf met zijn iconische stijl van fotografie waarbij sensualiteit op vele wijzen terugkeert.
In Nederland wordt fashion fotografie op dit moment gedreven door vrouwelijke fotografen waarmee de traditionele ‘mannelijke blik’ op z’n kop wordt gezet. Mariska Karto is niet alleen een vrouw, ze heeft daarnaast ook Surinaamse roots wat haar werk extra kleur geeft. Fashion fotografie blijft zich steeds vernieuwen dankzij nieuwe invalshoeken en een breed scala artiesten die elkaar weten te inspireren.
Check hier de website van VDM Models: https://vdmmodels.com/