Prosman Fotografie Drone

DRONE FOTOGRAFIE

Unmanned Aerial Vehicle - Hoogte Foto's - Architecture - Drone Videografie

Drone Fotografie

Fotografie is een kunstvorm en mensen zijn mijn onderwerp. Met onze drones zijn wij in staat om professionele foto’s en video’s te maken.

UAV staat voor “Unmanned Aerial Vehicle” ofwel een onbemand luchtvaartuig. Deze toestellen worden doorgaans ‘drones’ genoemd. De laatste jaren heeft drone fotografie letterlijk een hoge vlucht genomen, vanuit vogelperspectief is het mogelijk om indrukwekkende foto’s en video’s vast te leggen. Naast de kwaliteit van de apparatuur is ook de expertise van de fotograaf van belang. Niet alleen om een mooie drone foto of video vast te leggen maar ook zeker om te voldoen aan de drone fotografie regels.

Naast de ‘speelgoed’ drones van een paar tientjes zijn er de middenklasse opties zoals de DJI Mavic Mini tot aan de professionele UAV’s waaronder de Dragan Fly helicopters die tienduizenden euro’s kosten. Niet alleen de kwaliteit van het luchtvaartuig is van belang, de kwaliteit van de camera is een cruciale factor in drone fotografie.

Drone fotografie prijzen

De kwaliteit van een fotocamera is vooral te zien wanneer de beelden van een grotere afstand gemaakt zijn. Met een goedkope camera of een smartphone zijn best mooie foto’s te schieten mits de omstandigheden goed zijn. Bij opnames op afstand zijn er kenmerken zoals de kwaliteit van de lens en de resolutie die een rol spelen. Omdat drones doorgaans vanaf een grotere hoogte en afstand opnames maken, met beelden die veel detail bevatten, is de kwaliteit van de apparatuur van groot belang.

Per project kunnen er keuzes gemaakt worden die van invloed zijn op het budget. Er zijn daarmee geen standaard drone fotografie prijzen te geven, sommige specialisten bieden wel (richt)prijzen voor meer algemene opdrachten. Er zal daarnaast ook maatwerk aangeboden worden, informeer daarom vooraf bij de fotograaf naar de mogelijkheden en vraag een offerte aan.

Drone fotografie regels

De laatste drone fotografie regels dateren van 31 december 2020, het betreft standaard regels voor alle landen binnen de Europese Unie waaronder dus ook Nederland. Het doel van deze regels voor drone fotografie is de veiligheid in de lucht en op de grond te waarborgen. Er zijn drie categorieën te onderscheiden:

1. Vluchten met een laag risico

Dit is de open categorie. De drone mag maximaal 25 kilo wegen en een hoogte van 120 meter behalen. De drone is altijd in zicht. De eigenaar moet geregistreerd staan bij de RDW en de persoon die het toestel bedient moet in het bezit zijn van een vliegbewijs.

2. Vluchten met een hoog risico

Dit is de specifieke categorie. Er mag met drones boven 25 kilo worden gevlogen en boven 125 meter hoogte. Er mag binnen de bewoonde omgeving worden gevlogen en buiten het directe zicht. Ze mogen ook iets laten vallen zoals water voor planten of wellicht confetti voor een feestelijke opname. De eigenaar moet geregistreerd staan bij de RDW en een vlucht vergunning van de Inspectie Leefomgeving en Transport bezitten. De persoon die het toestel bedient moet in het bezit zijn van minimaal een vaardigheidsbewijs. Voordat de vlucht plaatsvindt moet er een risicoanalyse uitgevoerd worden.

3. Vluchten met een hoog risico

Dit is de gecertificeerde categorie. Deze vluchten brengen een hoger risico met zich mee dan de tweede categorie. Dit is gebleken uit de risicoanalyse die vooraf is uitgevoerd door de eigenaar. Op het moment van schrijven waren er nog geen regels voor deze categorie, het Europees Agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart stelt regels op in samenwerking met specialisten uit de Europese lidstaten. Tot die tijd zal de nationale luchtvaartautoriteit een vergunning afgeven voor drones die minder dan 150 kilo wegen bij opstijgen.

Een professionele fotograaf die drone video en fotografie aanbiedt zal volgens bovenstaande regelgeving moeten werken. Als je hier twijfels over hebt vraag dan bij de fotograaf of deze hiervan op de hoogte is. Anders kun je bij voorvallen tijdens een fotoshoot mogelijk aansprakelijk worden gesteld.

Drone video’s laten maken

Een foto vanuit de lucht kan prachtig zijn, een bewegende video is zeker bij drone video’s een zeer indrukwekkend schouwspel. Bij drone video’s laten maken speelt naast compositie ook de stabiliteit van de camera een belangrijke rol. Een lichte drone zal op grote hoogte niet meer stabiel vliegen, daarnaast moet het toestel ook vloeiende bewegingen kunnen maken wat veel ervaring vereist van de persoon die de camera bedient.

Drone video’s prijzen

De tarieven kunnen flink afwijken. Prijzen voor drone video’s worden per object bepaald, er zijn namelijk behoorlijk wat factoren die van invloed kunnen zijn op de complexiteit van de shoot. Hoe groot het object of evenement is bijvoorbeeld, welk type drone er gebruikt wordt en speciale wensen voor de beelden die opgenomen worden. Een ‘fly-over’ is bijvoorbeeld niet hetzelfde als een flitsende montage met veel camerastandpunten vanuit de lucht.

Zeker met drone fotografie kan goedkoop duurkoop blijken te zijn. Als er slordig wordt omgesprongen met de regels bijvoorbeeld, of als er een camera wordt gebruikt met een beperkte kwaliteit waardoor de beelden niet scherp zijn. Bij video is het opnemen van stabiele beelden uiteraard van groot belang, dit vereist een ‘piloot’ met ervaring en een vaste hand. Informeer daarom bij de fotograaf naar de mogelijkheden voor drone fotografie en video productie en vraag naar voorbeelden.

Niets gevonden.

Menu