Bekende Fotografen

Wie zijn de bekendste fashion fotografen?

Fotografie is een medium dat weer onderverdeeld is in vele disciplines en specialiteiten. Fashion fotografie is een bijzondere vorm van fotografie omdat het een brug slaat tussen esthetische kwaliteit en commerciële doelstellingen. Een trendy merk wil kleding presenteren op een wijze dat het assortiment niet alleen duidelijk zichtbaar is maar ook emoties oproept die met het merk geassocieerd worden. De bekendste fashion fotografen begrijpen de visie van de opdrachtgever en voegen daar hun eigen, unieke stijl aan toe. Hier zijn drie beroemde fashion fotografen en nog drie professionals die je zeker in de gaten moet houden!

1. Helmut Newton

Met klanten als Vogue, Harper’s Bazaar en Playboy zie je direct dat Helmut Newton (1920) een gewilde fashion fotograaf is. Het is met name de uitdagende wijze waarop hij modellen in beeld brengt die kenmerkend zijn voor de “King of Kink”. Zijn meest beroemde foto is “Le Smoking” uit 1975 voor Vogue. Er wordt een lange dame afgebeeld in een zwart pak met een androgyne look en een sigaret in de hand.

2. Steven Meisel

De meest beroemde fashion fotografen zijn doorgaans niet vies van een beetje controverse. Steven Meisel (1954) koos ooit een ziekenhuis voor patiënten met mentale aandoeningen als achtergrond voor een fotoreportage die in de Italiaanse Vogue werd gepubliceerd. Zijn fotografie voor het debuut album van Madonna is slechts één van de shoots met beroemdheden waaronder Mick Jagger en Whitney Houston.

3. Annie Leibovitz

In de twintigste eeuw waren er weinig vrouwelijk fashion fotografen die naam hebben gemaakt in de wereld van fotografie. Annie Leibovitz (1949) wist met haar sprookjesachtige stijl indruk te maken, ze brak door als fotograaf voor Rolling Stone Magazine en zou later ook werken voor magazines als Vanity Fair en Vogue. De beroemde foto van een naakte John Lennon naast Yoko Ono werd enkele uren voor zijn dood gemaakt.

Huidige fashion fotografen die je niet mag missen

Met fotografen die de zeventig al ruim zijn gepasseerdlijkt er geen uiterste houdbaarheidsdatum te bestaan voor een goede fotograaf. Hier zijn drie (vier!) talenten die nog jaren vooruit kunnen dankzij hun unieke visie:

1. Mert & Marcus

Mert Alaş (1971) en Marcus Piggot (1971) werken vaak samen om bijzondere foto’s te maken met behulp van digitale manipulatie. Ze beelden graag krachtige vrouwen uit, hun focus op uiterlijke schoonheid maakt hun stijl perfect voor fashion fotografie.

2. Ellen von Unwerth

Van voor de camera naar achter de camera, toen Ellen von Unwerth (1954) een fotocamera kreeg werd duidelijk dat ze meer in haar mars had dan slechts een leuk koppie op een welgevormd lichaam. Ze maakt graag foto’s van vrouwen die mooi, sexy en sterk zijn. Met klanten als Dior en Ralph Lauren wordt duidelijk dat de fashion wereld haar visie deelt.

3. Julia Hetta

Is het een foto of een schilderij? Julia Hetta (1972) heeft een voorkeur voor natuurlijke belichting. Deze fotograaf uit Zweden studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Het is duidelijk te zien dat ze inspiratie heeft opgedaan in het Rijksmuseum. Rembrandt zou zeker trots zijn op haar werk als fashion fotograaf.

De veelzijdigheid van deze zes (zeven!) fotografen geeft aan hoeveel ruimte voor creativiteit er bestaat binnen fashion fotografie. Waar ligt jouw passie?

Menu